Er komt een nieuwe commissie die de kennis over de geschiedenis van Nederlands-Indië moet gaan vergroten. Dat kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan in Museum Sophiahof in Den Haag.
De commissie ‘Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’ komt onder leiding te staan van oud-minister Jet Bussemaker. De commissie zal de komende jaren adviseren hoe het gebruik van het educatieve aanbod over deze geschiedenis binnen en buiten het onderwijs verbeterd kan worden. Daarnaast gaat de commissie aan de slag met de vraag hoe de kennis over voormalig Nederlands-Indië verder vergroot kan worden.
Staatssecretaris Blokhuis licht het besluit toe: “Vorig jaar heeft het kabinet, 75 jaar na de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië, ruim 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een extra impuls aan de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap in Nederland. Dit heeft als doel om de waardering voor de Indische identiteit en het Indisch erfgoed zichtbaar te maken en de kennis over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië te vergroten. De geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Het is daarom goed dat deze geschiedenis binnen scholen, maar zeker ook daarbuiten, voor zoveel mogelijk mensen tot leven wordt gebracht.”
In de jaren ’50 kwamen meer dan 100.000 Indische Nederlanders veelal noodgedwongen naar Nederland. Met heimwee naar hun verloren land vestigden velen zich in Den Haag, wat de stad de titel ‘Weduwe van Indië’ opleverde.
Sophiahof is een nationaal museum waar de betekenis van het koloniale verleden van Nederlands-Indië voor het Nederland van nu tot leven komt en waar de betekenis van kolonisatie, oorlog en migratie tastbaar wordt. Het museum aan de Sophialaan werd in juni 2019 geopend door Koning Willem-Alexander.